© 2019 All rights reserved by Normobarica

# normobaria

# normobaria śląsk

# normobaria katowice

# komora normobaryczna 

# komora hiperbaryczna

  • Facebook
  • Instagram

Woda red-ox

Każdy podczas sesji dostaje nieograniczoną ilość wody RED-OX do picia

Woda RED-OX to idealnie czysta, właściwie ustrukturyzowana woda o ujemnym potencjale redoks.

Co to oznacza ?

Biochemia opisuje życie jako strumień elektronów przeskakujących między cząsteczkami. Nasze zdrowie w znacznym stopniu zależy od utrzymania w organizmie równowagi między procesami utleniania i redukcji – zwanej właśnie równowagą redoks.

   Substancje które mają wiele elektronów – są zredukowane, czyli posiadają ujemny potencjał redoks

   Substancje które mają zbyt mało elektronów – są utlenione, czyli posiadają dodatni potencjał redoks

Potencjał wody mierzy się w mV (miliwoltach). Jeśli wynik jest dodatni to woda posiada właściwości utleniające, może posiadać wolne rodniki oraz zaszkodzić zdrowiu. Im wyższy jest ten potencjał tym bardziej woda jest szkodliwa.

 

Dzieje się tak ponieważ procesy oksydacji (utleniania) oraz antyoksydacji (redukcji) wzajemnie się równoważą. Gdy jedna substancja się utlenia – druga się redukuje. Jednak dieta w dzisiejszych czasach pełna konserwantów, sztucznych barwników, emulgatorów oraz powietrze, którym oddychamy, pełne zanieczyszczeń sprawia, że ten bardzo delikatny BALANS może zostać łatwo naruszony.

Stres Oksydacyjny

Naruszenie tej równowagi redoks skutkuje zmianami z udziałem wolnych rodników, które postępują lawinowo i są bardzo niebezpieczne. Ich efektem jest tzw. Stres Oksydacyjny. Może on być przyczyną wielu groźnych dolegliwości. Spożywając produkty naładowane ujemnie (czyli z ujemnym potencjałem redoks) możemy temu zapobiec. Jednym z najlepszych sposobów jest właśnie spożywanie wody redoks.

Wolne rodniki

W skrócie to utlenione cząsteczki, które sieją spustoszenie w naszym organizmie. Utleniają wszystkie białka, kwasy nukleinowe oraz związki budujące błonę komórkową. Rodniki znajdują się nie tylko w naszym otoczeniu czy pożywieniu, ale są też cały czas wytwarzane przez nasz organizm. Zdrowe komórki skutecznie radzą sobie z usuwaniem tych rodników, jednakże choroba lub nieodpowiednie warunki czy dieta, może zakłócić równowagę redoks.

Aby skutecznie zatrzymać działanie wolnych rodników trzeba dostarczyć do organizmu dużo aktywnych elektronów (antyoksydantów) na przykład w postaci wodoru. Woda Red-ox oprócz swojego korzystnego potencjału posiada dużo wodoru, który jest silnym antyoksydantem – neutralizuje rodniki hydroksylowe.

Właściwości wody RED-OX

Idealnie czysta - woda dzięki przegotowaniu i filtrom odwróconej osmozy ( filtry osmotyczne) jest pozbawione wszelkich zanieczyszczeń.

Zawiera wodór - Wodór do wody jest podawany pod ciśnieniem (droga saturacji). Badania (...) potwierdzają, że wodór eliminuje wolne rodniki, ale tylko hydroksylowe(czyli te zabójcze). Można powiedzieć, że wodór jest najlepszym antyoksydantem.

Ujemny potencjał redoks (zredukowany) – Dodatni potencjał działa oksydacyjnie (utleniająco). Ujemny potencjał sprawia, że woda staje się antyoksydantem i pomaga w utrzymaniu równowagi pomiędzy procesami utleniania i redukcji. Dodatkowo pomaga zwalczać wolne rodniki i stres oksydacyjny.

Zrównoważony – Przegotowanie wody zmienia jej charakter z wyziębionej na obojętną czyli zrównoważoną, dzięki czemu oddziałuje na organizm neutralnie

Alkaliczna – Chcąc zadbać o nasze zdrowie musimy również zadbać o równowagę kwasowo zasadową. Utrzymując wodę powyżej pH 7.0 działamy odkwaszająco na organizm.